HØNS I LONEBEKKEN

 

Vi har hatt høns siden vi flyttet hit til Lonebekken. Det har vært Welsumere, Moderne Engelske kamphøns, Kochiner og ei nydelig lita høne som het Fru Kjell. De har alle vært dvergraser. Små, enkle, sparker ikke opp for mange bed, klukker seg gjennom hagen i jakt på mat.

 
 

Så fant vi ut at det ville passe med en grå hønserase i Lonebekken og plutselig fikk jeg treff på ordene Grå Jærhøns. Det viste seg at en fyr i Trøndelag gjorde forsøk på å få tilbake den tredje fargevarianter til Den Norske Jærhøna. Den hadde vært vekk fra det etablerte hønsemiljøet i årtier. Han søkte etter folk i miljøet som kunne hjelpe han med å bygge opp, selektere ut og renavle denne tredje forsvunnede fargevarianter.

 
 

Av og til dukket det opp kyllinger på Hvam Forsøksgård, som skilte seg ut fra de andre Jærhøns kyllingene. Den var gråere av farge…. Jærhøna har den egenskapen at det allerede fra dag en, kan kjønns bestemmes og fargevariant bestemmes, hva type kyllingen er. Er det en Gul/brun eller Brun/gul fargevariant, hane eller høne?
En tredje variant var omtalt tidligere i litteraturen, den gråstripet, men den var falt ut av avlen og utstillingsmiljøet i Norden, men så dukket det altså opp en og annen annerledes kylling på Hvam. Disse fikk han selektert ut og startet arbeidet med styrt avl. En lang og møysommelig prosess.
Jeg tok kontakt, og endte med å overta prosjektet. Etter noen år med selektering og nøye utvelgelser, godt hjulpet av erfarende hønsefolk, klarte jeg i 2013 og få fargevarianten godkjent på mine høns!
I den nye godkjente gråstripete jærhønsfargen er hanen hvit med uregelmessig grå tverrstriping. Høna er mørk gråstripet, med gult i halskraven. Denne varianten minner svært mye om den ”gråstripete eller svarte tverrstripete” som beskrives hos eldre typer av jærhøns. Men kyllingene hos denne nye fargen er mørk brune, ikke svarte som Finne og Tuff fant hos den gamle varianten.

Jærhønene er flotte dyr. Spreke, lette, utrolig nøysomme, vandrer over hele eiendommen på jakt etter godbiter, saumfarer alle kriker og kroker. Legger store fine egg, men ruger aldri! Husker jeg en kveld kom for å låse de inne, men jeg fant jeg ingen! De hadde vaglet seg tre-fire meter opp i eiketrærne.
Klare for en liten høneblund…

 
 

Våren 2021 var vi igjen klare for å skaffe oss høns. Vi hadde hatt et forsøk et år før, men da var hønsegården så skral at etter bare noen dager forsvant alle hønene en natt. Spor og rester kunne tyde på Mikkel rev. Den luringen.
Men altså, vi ville igang igjen. Jeg støpte igjen alle mulige innganger og en ring mot bakken i sement. Trond laget ny dør inn i hønsegården. Og jeg gikk til innkjøp av Kobberhalset Maran kyllinger. Åtte stykker.

 

En dag gamle.

Ett par uker gamle

Kanskje fire, fem uker gamle

 

Maran er en tung, mellomstor hønserase som stammer fra den lille byen Marans ved atlanterhavskysten i Frankrike

Maran har meget rolig lynne. Den legger lekre, mørkebrune egg og er den rasen som legger de mørkeste eggene. Den kan ruge middels bra, og kyllingene er hardføre og vokser fort. Rasen gir også godt med kjøtt, noe som de franske oppdretterne har lagt stor vekt på. På de gjøkespettede dyrene er det mulig å se kjønnet allerede når kyllingene er daggamle, selv om det krever litt erfaring. Kyllingene er kraftige og hardføre; de vokser fort, men blir ganske sent befjæret. De begynner å verpe i 6-månedersalderen. Maranen flyr dårlig og har rolig temperament, men den kan være veldig sky. Eggene er mørkebrune og veier 65 gram.(Wikipedia)

Mine ble født 1. mai, og de la første egg 26. okt. Det var ikke hverken så mørkt eller så stort som de de legger nå. Nå er de mørke brune og veier rundt 70 g. Har vært 82g!

 

Det første egget 26.0kt

Eggene i dag

Flinke jentene legger i snitt fire egg om dagen.

Av flokken på åtte, var det tre haner og fem høner. I dag er det en flott stor hane og fem nydelige rolige høner.

Previous
Previous

TEKSTIL ER MITT MIDDEL…

Next
Next

5m UNDER